Wanneer kleine beurt auto en waarop letten? Een kleine beurt is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je auto. Het is een periodieke controle waarbij de belangrijkste onderdelen van de auto worden gecontroleerd en eventueel vervangen. In deze blog bespreken we wanneer een kleine beurt voor je auto nodig is en waar je op moet letten bij het laten uitvoeren van een kleine beurt. Dus wanneer kleine beurt auto en waarop letten?

Wanneer is een kleine beurt nodig?

Over het algemeen wordt een kleine beurt om de 15.000 kilometer of eens per jaar aanbevolen. Dit kan echter variëren afhankelijk van het type auto, de leeftijd en de rijomstandigheden. Raadpleeg daarom altijd het onderhoudsboekje van je auto voor de specifieke onderhoudsintervallen.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een kleine beurt?

Tijdens een kleine beurt worden de belangrijkste onderdelen van de auto gecontroleerd en indien nodig vervangen. Wanneer kleine beurt auto en waarop letten? Hieronder staan een aantal onderdelen die standaard worden gecontroleerd tijdens een kleine beurt:

  • Motorolie: De motorolie wordt gecontroleerd en indien nodig ververst. Motorolie is belangrijk voor een goede smering van de motor en om de motor koel te houden. Daarnaast kan het ook zorgen voor een hoger brandstofverbruik als de olie te oud of te vies is.
  • Oliefilter: Het oliefilter wordt gecontroleerd en indien nodig vervangen. Het oliefilter zorgt ervoor dat vuil en verontreinigingen uit de motorolie worden gefilterd.
  • Remmen: De remmen worden gecontroleerd op slijtage en eventuele beschadigingen. Daarnaast wordt ook gecontroleerd of de remblokken en remschijven nog voldoende dikte hebben.
  • Banden: De banden worden gecontroleerd op slijtage en eventuele beschadigingen. Daarnaast wordt ook gecontroleerd of de bandenspanning nog op het juiste niveau is en of de banden nog voldoende profiel hebben.
  • Verlichting: De verlichting van de auto wordt gecontroleerd op werking en eventuele beschadigingen. Hierbij worden zowel de koplampen als achterlichten gecontroleerd.
  • Filters: De lucht- en interieurfilters worden gecontroleerd en indien nodig vervangen. Hierbij wordt gekeken naar de staat van de filters en of deze nog goed werken.
  • Vloeistoffen: Alle belangrijke vloeistoffen zoals koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof worden gecontroleerd en indien nodig bijgevuld of ververst.

Waarop moet je letten bij het laten uitvoeren van een kleine beurt?

Het is belangrijk om een betrouwbare garage te kiezen voor het laten uitvoeren van een kleine beurt. Kies bij voorkeur voor een garage met ervaren monteurs en goede reviews. Vraag ook altijd een prijsopgave voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd om verrassingen achteraf te voorkomen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de kwaliteit van de onderdelen die worden gebruikt. Vraag altijd naar de kwaliteit van de vervangen onderdelen en of deze voldoen aan de specificaties van de fabrikant. Soms kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor goedkope vervangingsonderdelen, maar deze zijn vaak van mindere kwaliteit en kunnen sneller slijten of kapotgaan.

Tot slot is het ook verstandig om te letten op de garantie die wordt gegeven op de uitgevoerde werkzaamheden. Kies bij voorkeur voor een garage die garantie geeft op de uitgevoerde werkzaamheden en de vervangen onderdelen. Dit geeft je als klant extra zekerheid en voorkomt dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Hopelijk weet je nu je antwoord op de vraag: wanneer kleine beurt auto en waarop letten? Is je auto ouder dan 2 jaar of heb je 30.000 km op de teller staan, kies dan voor een grote beurt.